Zo blijven groenten en fruit langer vers

Groente en fruit bewaren

Jaarlijks belandt zo’n 75 kilo voedsel per hoofd van de bevolking bij het afval. Een groot deel hiervan is groente en fruit. Veel zou nog steeds eetbaar zijn, maar ziet er misschien niet meer smakelijk uit door onjuiste opslag. Met de juiste bewaring gaat voedsel niet alleen langer mee, het bespaart ook veel geld en ontziet tegelijkertijd het milieu.

Groenten op de juiste manier bewaren

Haal het loof van wortelen en radijsjes, ze halen water uit de groenten en laten ze sneller verwelken. Was vervolgens de groenten en bewaar ze indien mogelijk in een plastic bak in het groentevak van de koelkast. Radijs is minimaal een week houdbaar, wortel langer. Pak de sla na het winkelen uit, was goed en centrifugeer. Daarna bewaar je porties het best in afsluitbare plastic zakken of wikkel je ze in vochtige keukenhanddoeken. Hierdoor blijft het minimaal twee tot drie dagen vers. Het is het beste om komkommers na aankoop te wassen, af te drogen en in een doek te wikkelen. De delicate groenten zijn ongeveer vijf dagen houdbaar in het groentevak van de koelkast Speciale versvakken, zoals die in veel moderne koelkasten worden aangeboden, zijn praktisch voor het bewaren van groenten en fruit. Daarin worden groenten en fruit het beste zonder verpakking bewaard bij een optimale luchtvochtigheid.

Tomaten moeten niet in de koelkast worden bewaard, ze kunnen het beste in een kom worden bewaard. Ze rijpen door en geven daarbij het rijpingsgas ethyleen af, bewaar ze dus indien mogelijk apart. Paprika’s, aubergines en courgettes kunnen ook beter buiten blijven. Ze verdragen de kou in de koelkast niet en zijn door hun dikke schil goed beschermd tegen ziektekiemen.

Aardappelen en uien kun je het beste in het donker bewaren Aardappelen en uien houden van koel en vooral donker. Bij blootstelling aan licht produceren aardappelen de giftige bittere stof solanine. Dit is te herkennen aan de groene vlekken en het begin van kieming. Om dit te voorkomen kun je aardappelen – net als uien, die in de koelkast snel beschimmelen – het beste in de koele, donkere kelder bewaren.

Kruiden kun je het beste in een plastic doos in de koelkast bewaren. Ze gaan dus best lang mee. Als ze als een bos bloemen in een pot worden geplaatst, zullen ze verdorren. Haal verpakte paddenstoelen altijd uit de verpakking, omdat er zich water in verzamelt en ze snel beschimmelen. Bewaar champignons indien mogelijk slechts één of twee dagen in de koelkast en gebruik ze snel op.

Dit is de beste manier om fruit te bewaren

Appels geven ook het rijpingsgas ethyleen af. Bewaar ze daarom altijd apart – in de koelkast of op kamertemperatuur in hun eigen kom. Gebruik buiten de koelkast binnen een paar dagen. Fruit zoals ananas, mango of druiven voelen zich het prettigst bij kamertemperatuur. Als ze nog niet rijp zijn, zullen ze verder rijpen in de mand. Hoe zoeter het fruit, hoe sneller het rot. Als fruit bijzonder zoet smaakt, is het niet lang houdbaar.

Aardbeien moeten zeker in de koelkast. Bacteriën en ziektekiemen nestelen zich snel op het grote en zeer delicate oppervlak van deze vruchten. Gesneden fruit biedt veel contactpunten voor ziektekiemen, dus het is beter af in de koelkast. De kou vertraagt ​​de groei van ziektekiemen.

Zo blijven groenten en fruit langer vers
Schuiven naar boven