Stofzuiger oververhit – wat te doen?

Stofzuiger

Als de stofzuiger warm blijft worden en zelfs uitschakelt door oververhitting, hoeft de oorzaak niet altijd ernstig te zijn.

Mogelijke oorzaken

  • Verstopt motorfilter
  • Filters zijn over het algemeen verkeerd geplaatst
  • Stofzuiger gedeeltelijk verstopt
  • Problemen met thermische zekering

Een van de meest voorkomende oorzaken van aanhoudende oververhitting is een verstopt motorfilter. Hierdoor wordt de luchttoevoer naar de motor beperkt en raakt de stofzuiger zeer snel oververhit.

In de meeste gevallen bevindt het motorfilter zich in de behuizing, in de directe omgeving van de motor. Het moet regelmatig worden schoongemaakt en van vuil worden ontdaan, zodat het niet verstopt raakt en de luchttoevoer beperkt. Raadpleeg de gebruikershandleiding of vraag de fabrikant waar u het filter kunt vinden en hoe u het kunt reinigen.

Filter over het algemeen misplaatst

Zelfs als andere filters misplaatst zijn, kan de stofzuiger oververhit raken. Maak er een gewoonte van om de stofzuiger regelmatig schoon te maken en de filters regelmatig schoon te maken.

Stofzuiger gedeeltelijk verstopt

Kleine blokkades in afzonderlijke gebieden kunnen ertoe leiden dat de motor constant veel vermogen moet gebruiken en daardoor oververhit raakt. Als u verstoppingen vermoedt, probeer ze dan op te sporen en te verwijderen. Ook regelmatig schoonmaken van de stofzuiger helpt dit te voorkomen.

Problemen met thermische zekering

In zeldzame gevallen kan het ook een probleem zijn met de thermische zekering. Bij oververhitting schakelt deze zekering de motor uit. Als deze defect is, kunt u deze in de meeste stofzuigermodellen eenvoudig zelf vervangen.De zekering kost in de speciaalzaak meestal 1 – 2 EUR. Hetzelfde geldt voor de meeste stofzuigermodellen.

Kijk in onze lijst voor de Beste stofzuiger, welke modellen minder snel overhitten.

Stofzuiger oververhit – wat te doen?
Schuiven naar boven