Terherne, het Kameleondorp.

Kameleon

Nederlandse toeristen weten er meestal niet veel van. Het is niet zo dat Kameleon’s in Terherne worden gefokt, nee, de naam is terug te voeren op een Nederlandse kinder- en jeugdboekenreeks die in Nederland minstens zo beroemd is als de avonturen van Enid Blyton’s 4 vrienden in andere landen en Europa.

De timmerman Hotze de Roos (1909-1991) schreef ongeveer 60 boeken waarvan ongeveer 15 miljoen exemplaren werden verkocht. Ze beschrijven de avonturen van Sietse en Hielke Klinkhammer op een eiland en een integraal onderdeel van deze boeken is een kleine boot genaamd Kameleon, die de serie zijn naam gaf. De locatie van de actie was natuurlijk fictief, maar Terherne heeft nu een eiland in het gemeenschapsgebied uitgeroepen tot het eiland Sietse en Hielke en probeert de avonturen van de twee op dit eiland na te spelen. Het eiland heet Grootzand (Greatsan), wordt steeds meer aangepast aan de inhoud van de boeken en geeft kinderen ruimte voor uitbundige spelletjes en ervaringen. Elk jaar proberen ze meer in dit verhaal te krijgen.

Er is onder andere ook een Kameleonmuseum in Terherne.

Maar dat is lang niet alles wat Terherne te bieden heeft. Terherne is een watersportdorp dat alles biedt wat je maar kunt wensen van een ontspannen vakantie. Terherne is aan bijna alle kanten omgeven door water en biedt daardoor natuurlijk een breed scala aan mogelijkheden. Met name de afgelopen jaren zijn er bij het Prinses Margrietkanaal meerdere nieuwe jachthavens gebouwd, die een brugloze tocht naar het Sneekermeer mogelijk maken en daarmee natuurlijk uitermate interessant zijn voor zeilers. De jachthavens, campings en ook vakantieparken met bungalows aan het water zijn ideaal voor een overnachting. Een supermarkt, diverse kleine winkeltjes, maar ook goede restaurants en een snackbar zorgen voor een vakantie op maat. Bij een van de campings is een lang zandstrand en je kunt met de boot naar het dorp.

Extra korting?

Overigens kun je met de kortingskaart van nappas.nl extra korting krijgen op de entree van dit ontzettend leuke dagje uit.

Terherne, het Kameleondorp.
Schuiven naar boven