Wat is een nieuwsserver?

Nieuwsserver

Een nieuwsserver is een set software of computersystemen die de opslag en het doorsturen van berichten beheren en de toegang tot nieuwsgroepen op Usenet regelen. Het is een belangrijk onderdeel van Usenet en is verantwoordelijk voor het afhandelen van verschillende bewerkingen. Berichtservers kunnen fungeren als leesservers of transitservers en bieden soms beide functies. Nieuwsservers gebruiken protocollen zoals NNTP (Network News Transfer Protocol) en UUCP (Unix-to-Unix Copy) om nieuwsartikelen tussen nieuwsgroepen te verzenden. Ze kunnen ook worden gemaakt om te werken volgens specifieke lokale regels met betrekking tot het routeringspad of te delen informatie.

Nieuwsservers fungeren als het belangrijkste onderdeel van Usenet. Dit is een verzameling nieuwsgroepen waar gebruikers berichten mogen plaatsen. De berichten die in een nieuwsgroep worden gepubliceerd, worden opgeslagen op nieuwsservers en vanaf deze servers naar andere nieuwsgroepen gedistribueerd.

De gebruikelijke bedrijfsmodi of typen nieuwsservers zijn de transitserver en de readerserver. Transit-nieuwsservers gebruiken NNTP, waardoor elk bericht naar elke locatie kan worden verzonden. Vroege modellen van transitservers gebruikten het UUCP-protocol. Deze servers worden gebruikt om berichten door te sturen via de hiërarchische structuur van de nieuwsgroep. Ze zijn verbonden met meerdere peers, waardoor ze de belasting effectief kunnen balanceren. De nieuwsartikelen worden gerouteerd op basis van de informatie in de headers.

Een leesserver stelt gebruikers in staat om de artikelen te lezen die zijn opgeslagen in een hiërarchische schijfdirectory-indeling of om NNTP- of IMAP-commando’s aan nieuwslezers te geven. Een leesserver kan ook als transitserver fungeren. Soms wordt de rol van een lezerserver uitgevoerd met behulp van cacheservers. Dergelijke servers staan ​​bekend als hybride servers en worden meestal gebruikt voor kleinere sites met beperkte netwerkbandbreedte.

De belangrijkste aandachtspunten bij de werking van nieuwsservers zijn de vereisten voor opslag en netwerkcapaciteit. Nieuwsservers zijn zowel beschikbaar als gratis openbare servers als die van commerciële operators. De kwaliteit en efficiëntie van nieuwsservers wordt continu gecontroleerd door speciale belangengroepen of de commerciële aanbieder zelf, en hun prestaties worden geëvalueerd om consumenten in staat te stellen de beste nieuwsdienst te kiezen.

Wat is een nieuwsserver?
Schuiven naar boven