Wat is Solana?

Solana

Solana is een blockchain die dApp-ontwikkelaars de mogelijkheid biedt om crypto-apps te implementeren en vervolgens snel te groeien zonder de knelpunten en schaalbaarheidsproblemen die andere netwerken treffen. Met een focus op schaalbaarheid, wil Solana ontwikkelaars zowel de infrastructuur als de bandbreedte bieden om de wereldwijde acceptatie van hun gedecentraliseerde producten en diensten te vergemakkelijken.

Solana is in 2017 opgericht door Anatoly Yakovenko, die de blauwdruk voor blockchain bedacht. Het doel was om de tijd te verkorten die nodes nodig hebben om consensus te bereiken, waardoor een betere schaalbaarheid mogelijk wordt voor apps die snel willen groeien. Yakovenko, die eerder als software engineer bij Dropbox en Qualcomm werkte, bouwde samen met zijn voormalige Qualcomm-collega Greg Fitzgerald het Solana-testnet en lanceerde het in 2018. Yakovenko haalde vervolgens verdere ontwikkelingsfondsen op door het SOL-token particulier te verkopen. De Solana Mainnet Beta werd gelanceerd in maart 2020 met basis smart contract- en transactiemogelijkheden.

Schaalbaarheidsinnovatie: de sleutel tot Solana’s

Schaalbaarheidsinnovatie ligt in hun testsysteem. Solana gebruikt een vorm van Proof-of-Stake (PoS) waarbij miners SOL-fondsen moeten aanhouden om transacties te valideren en nieuwe blokken toe te voegen aan de Solana-blockchain. Hoewel proof-of-stake energiezuiniger is dan een proof-of-work-systeem (waarvoor mijnwerkers rekenkracht moeten besteden aan het validatieproces), de tijd die nodig is om transacties via PoS te valideren en de volgorde waarin validaties worden uitgevoerd, leiden tot efficiëntieverliezen en tot congestie en vertragingen in het hele netwerk. Solana lost deze sequentieproblemen op door gebruik te maken van Proof-of-History (PoH).

Het PoH-systeem is ontworpen om elke transactie op de blockchain te voorzien van een tijdstempel voorafgaand aan validatie via PoS. Op deze manier creëert het Solana-netwerk een historisch overzicht van gebeurtenissen op het netwerk en bepaalt de volgorde waarin transacties hebben plaatsgevonden voordat ze aan de keten worden toegevoegd. Dit betekent dat nodes op het Solana-netwerk blokken kunnen maken (op basis van tijdgestempelde transactie-informatie) zonder te hoeven coördineren met het hele netwerk, waardoor de benodigde tijd voor dit proces wordt verminderd. Solana verwerkt ongeveer 50.000 transacties per seconde en claimt de snelste blockchain ter wereld te zijn, waarbij nieuwe blokken worden toegevoegd met een snelheid van 2,34 seconden.

Naast het PoH-systeem heeft Solana een aantal kerninnovaties geïntroduceerd om de netwerksnelheid en bandbreedte te optimaliseren. Dit bevat:

  • Turbine: een protocol dat gegevens opsplitst in kleinere pakketten om de overdracht tussen knooppunten op het Solana-netwerk te vergemakkelijken.
  • Cloudbreak: de netwerkaccountdatabase van Solana, Cloudbreak, is een gegevensstructuur die gelijktijdige lees- en schrijfbewerkingen optimaliseert.
  • Gulf Stream: een protocol dat transactiecaching vergemakkelijkt en validators in staat stelt transacties op Solana te verifiëren voordat ze definitief worden goedgekeurd en toegevoegd aan de blockchain.
  • Pipelining: een protocol dat op efficiënte wijze invoergegevens toewijst aan de hardware die verantwoordelijk is voor de verwerking (op basis van de specificaties) voor snellere validatie en replicatie over netwerkknooppunten.
  • Sealevel: een transactieverwerkingsengine waarmee duizenden slimme contracten parallel kunnen worden uitgevoerd zonder de netwerkprestaties te vertragen.

Het SOL-token: SOL is het native token van Solana en stuurt alle transacties en slimme contractprocessen op het netwerk aan. SOL kan worden verdiend in ruil voor het valideren van transacties of het uitvoeren van programma’s op de Solana-blockchain. Als onderdeel van het PoS-systeem kunnen gebruikers passieve beloningen verdienen voor hun SOL op basis van hoeveel ze hebben ingezet. Het SOL-token kan ook worden gedeeld om microbetalingen te vergemakkelijken. Het aanbod van SOL is gemaximeerd op 489 miljoen.

Uiteindelijk, naarmate Solana groeit, zal SOL bestuursrechten over het netwerk verlenen.

Solana is een open-source blockchain en biedt een infrastructuur en ecosysteem voor de levering van gedecentraliseerde apps. De snelheid, bandbreedte en schaalbaarheidsfuncties van Solana onderscheiden de blockchain van sommige van zijn concurrenten. Het SOL-token staat centraal in het functioneren van het netwerk: Solana biedt gemiddelde transactiekosten van 0,000005 SOL. Met zijn voordelen op het gebied van snelheid en schaalbaarheid heeft Solana een verscheidenheid aan ontwikkelaars aangetrokken tot zijn ecosysteem, waaronder veel gericht op DeFi-toepassingen.

Apps die zijn ingezet op de Solana-blockchain zijn:

  • Serum: een gedecentraliseerde high-speed uitwisseling die asset swaps tussen verschillende ketens ondersteunt.
  • Raydium: een geautomatiseerd marketingprotocol voor serum
  • Zuurstof: een DeFi prime brokerage-protocol
  • Bonfida: een data-aggregator en visualizer

Solana zal zijn mainnet in 2021 – 2022 lanceren, met een verscheidenheid aan dApps die het ecosysteem al bevolken. Om het netwerk te testen en te versterken voordat het mainnet wordt gelanceerd, nodigt Solana teams uit om deel te nemen aan verschillende hackathons. De hackathons stellen teams in staat om het Solana-netwerk uit te proberen en te gebruiken voor een reeks projecten – met prijzen tot wel 1 miljoen dollar.

Solana werkt ook aan uitbreiding van haar wereldwijde bereik. In mei 2021 kondigde het netwerk een investering van 100 miljoen dollar aan van vijf fondsen om de aanwezigheid van Solana in de Chinese crypto-ruimte uit te breiden. Financiering komt van Huobi, Gate Labs, NGC Ventures, de MATH Global Foundation en Hash Key: een deel van de fondsen gaat naar infrastructuurprojecten, bedrijfsontwikkeling, werving en financieel beheer, en een deel naar groeimogelijkheden voor Solana in de regio Azië-Pacific .

Overigens kun je aan de Koers Solana zien dat deze cryptomunt al aardig aan het inburgeren is in de financiele wereld.

Wat is Solana?
Schuiven naar boven