Vergrootglazen: hoe ze werken, gebruiken en structuur

Vergrootglas

Het ontcijferen van kleine letters is blijvend vermoeiend voor de ogen. Gelukkig kunnen alle details worden vergroot met een vergrootglas. Maar hoe werkt het eigenlijk? Waar wordt het gebruikt? En hoe zit het in elkaar? Lees in het volgende artikel meer over hoe een vergrootglas werkt en waarvoor je het kunt gebruiken.

Hoe werkt een vergrootglas?

Om de functie van het vergrootglas te begrijpen, moet men het proces van zien begrijpen. Wanneer licht een object verlicht, reflecteert het object dat licht in de vorm van stralen. Deze komen het oog binnen en worden verwerkt tot een beeld. Om de grootte van het waargenomen object toe te wijzen, gebruikt het oog twee lichtstralen: de lichtstraal die uit het bovenste punt van het object komt en de lichtstraal die door het laagste punt wordt uitgestraald. Deze lichtstralen komen onder een bepaalde hoek het oog binnen. Stel je een kaars voor. De eerste lichtstraal komt van de bovenste punt van de vlam, de tweede van de onderste rand van de was. Samen vormen de lichtstralen een hoek, denkbaar als een driehoek. Dit bepaalt hoe groot je het object waarneemt.

Een vergrootglas vergroot de hoek door een lens. Een lens is een onderdeel met een kromming. Vergrootglazen werken met bolle (naar buiten gebogen) convergerende lenzen. Zo’n lens breekt de lichtstralen en verandert de hoek. De stralen staan ​​nu in een uitvergrote hoek ten opzichte van elkaar en creëren een zogenaamd virtueel beeld. Dit betekent het uitvergrote beeld van het object door het vergrootglas.

Hoe wordt een vergrootglas gemaakt?

Een vergrootglas bestaat uit twee delen: een vatting en een convexe convergerende lens. De beugel omsluit de lens en zorgt voor een veilige hantering. Het werkinstrument van het vergrootglas is de convergerende lens. Het is gemaakt van glas en vergroot het bekeken object.

Wie gebruikt vergrootglazen?

Leesloepen en andere vergrootglazen helpen om details van een object te zien en worden in verschillende gebieden gebruikt

In het dagelijks leven komen we kleine lettertjes tegen, zoals in de bijsluiter van een medicijn. Een vergrootglas of een vergrootglas kan helpen en het leesproces vergemakkelijken dankzij de vergroting. Als u niet goed kunt zien wat er op uw computerscherm gebeurt, raden we u aan de schermvergroter te gebruiken.

In de medische context zijn loeplampen een hulpmiddel. Met behulp van een vergrootglas onderzoeken dermatologen moedervlekken op onregelmatigheden.

Vergrootglazen zijn betrokken bij het oplossen van misdaden. De vergrote afbeelding maakt het gemakkelijker om sporen te inspecteren. Hierbij wordt onder andere gekeken naar insecten die informatie geven over het tijdstip van overlijden van een persoon.

Nauwkeurig werk is vereist in veel beroepen. Daarom gebruiken horlogemakers, goudsmeden, juweliers en fijnmechanica vergrootglazen.

Vergrootglazen: hoe ze werken, gebruiken en structuur
Schuiven naar boven